Fem dagar på Kamratposten


Linnea Carlström 2009-05-31

Hela KP-gänget.
Bild:Linnea Carlström
Hela KP-gänget.

På Sveavägen 53 i Stockholm sitter en bunt hårt arbetande journalister för att göra Sveriges bästa ungdomstidning klar före deadline. På måndagen den 25:e maj bolmade het sommarvärme utanför Kamratpostens redaktion och frömjölet låg i drivor ute på asfalten. En av Strandarens reportrar förvandlades vecka 22 till praoelev och tog reda på om fem dagar på en tidning är tillräckligt med tid för att ögonblickligen vilja kasta sig över det riktiga jobbet som journalist?

Jag anlände till tidningsbyggnaden första dagen i hopp om att praoveckan på Kamratposten skulle få slinka ner i fickan där de mest intressantaste av veckor förvaras. Eftersom inte bara Kamratposten har sin redaktion i Bonnier Tidskrifters byggnad på Sveavägen, var det därför andra tidningars journalister från till exempel Veckorevyn och Allt om trädgård som på måndagsmorgonen skyndade uppför trapporna.

Kamratposten nu och då

Kamratpostredaktionen.
Bild:Linnea Carlström
Kamratpostredaktionen.

Uppe på Kamratpostens redaktion, däremot, var det förvånansvärt harmoniskt och lugnt med journalister som koncentrerade satt vid sina datorer. När alla slutligen samlats för att öppna veckans första redaktionsmöte kom chefredaktör Ola Lindholm utrusandes från sitt kontorsrum. Snudden till desperat ropade Ola ut över redaktionsmedlemmarna att han saknade inspiration till sin najsningsspalt i nästa nummer av KP. Inte kunde man tro att det fanns så många förslag som skulle kunna kastas över bordet och träffa chefredaktören likt spöregn?
- Du kan najsa EM i fotboll, ropade slutligen en ur redaktionen högt för att överrösta alla andras förslag.
Ola tjöt till av förtjusning och fångade förslaget som annars skulle ha landat bakom den röda soffan i de ratade najsningarnas hög.

Under veckan varvades frågesportskrivande, vinnarväljande ur högar med teckningar och brev, prisutskickning och recensionsskrivande med grävande i Kamratpostens arkiv där gamla nummer av tidningar redan från år 1892 finns bevarade. I numren som gavs ut på 50 - talet fick man som barn läsa om hur man stoppade näsblod och hur man sydde sig en "trevlig badkappa" att ha på stranden.

Det är först då, när man ser något som är väldigt gammalt med egna ögon, som man förstår hur fort utvecklingen har gått framåt de senaste åren. Kamratpostens egen webb fanns till exempel inte på 1900-talet, vilket är ännu ett bevis på hur mycket mer man vet om teknik på 2000-talet.

Genom en blandning av roliga serier och pyssel med nyheter och vetenskap får Kamratposten förrådet av kunskap och allmänbildning att öka på ett roligare sätt. De 17 nummer av KP som årligen ges ut är alltså en otroligt viktig del av samhället, eftersom tidningen får sina unga läsare att öppna ögonen för omvärlden och inse att alla människor är unika.

Lådbilen

Tänk vad lycklig en kille blir av en lådbil.
Bild:Linnea Carlström
Tänk vad lycklig en kille blir av en lådbil.

På tisdagseftermiddagen den 26 maj bar det av till Filmstaden Sergel för att se filmen "Natt på museet 2".

När jag senare kom tillbaka till Kamratpostens redaktion verkade det som om journalisterna drabbats av ett plötsligt lekvirus. En grön lådbil som byggts av snickarna från inredningsprogrammet Roomservice tronade mitt på golvet. Chefredaktör Ola bestämde sig för att provåka bilen innan den skulle lottas ut till läsarna och bad tidningens administrativa chef Caroline Bagge att putta på. Glädjerop hördes över hela redaktionen när lådbilen och dess förare i ilfart for omkring bland skrivbord och stolar.

Det var just detta, lekfullheten, som gjorde att jag fick svar på min fråga - att det inte behövs mer än fem dagar innan man börjar drömma om ett journalistjobb på Kamratposten.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan