Det eviga kretsloppet


Denizéé Thörnroos 2015-11-26

Hinduismens symbol.
Hinduismens symbol.

Vad gör eleverna i årskurs 8 på SO:n?
Jo, vi har börjat arbeta med religion och har de senaste veckorna riktat in oss på den polyteistiska religionen hinduism. Därför tänker jag lite kort berätta om vad hinduism är och vad den står för och vad detta eviga kretslopp är. 

Hinduismen är som sagt en polyteistisk religion vilket betyder att man inte tror på en gud utan flera stycken.
Vilka gudar är då hinduismens? Det finns i princip oändligt många gudar i hinduismen, men det finns fem stycken som man kan säga är “huvudsakliga” eller ligger i trons centrum. De står för en skapande del av livet, världen och/eller döden. Hinduer väljer i sin ungdom vilken av dessa fem gudar de vill tro på under sitt liv, innan de är gamla nog att välja själva så tror de som barn på samma gud som sina föräldrar.
Man kan i och för sig också anse att hinduismen är monoteistisk (tron på en Gud) då alla hinduismens gudar kan anses vara tjänare till det högsta väsendet, Brahman. Det eviga kretsloppet? Jo, det är tanken på reinkarnation vilket betyder att människan återföds.

Vilka är då de fem gudar som spelar huvudrollerna i den hinduiska tron?

Shiva - han som är den dansade guden som både förstör och skapar nytt.

Kali - både döds och modergudinna som ger liv, är också Shivas fru.

Ganesha - guden som har en råtta som en liten vän och är skolungdomarnas gud.

Vishnu - en gud som både tar hand om och bevarar världen. Kallas även Krishna eller Rama.

Brahma - är den gud som har störst betydelse i hela hinduismen eftersom man tror att Brahma är skaparen av världen och allt liv.

För att återgå till hinduers val av en gud så är det faktiskt så att alla hinduer inte lever likadant. Utan det är indelat i riktningar. Riktningar som innebär att det finns de som tillber guden Vishnu, de som tillber guden Shiva och de som tillber gudinnorna, till exempel Kali. I dessa tre riktningar så lever man alltså inte likadant. Till exempel offrar man, tillber och firar högtider på olika sätt. Men det som är gemensamt för alla hinduer är att alla har samma mål i livet, att uppnå moksha. När man uppnår moksha så blir man befriad från det eviga kretsloppet så att man inte längre återföds till ett nytt liv.

Detta var lite grundläggande och väldigt ytligt fakta om hinduismen, men förhoppningsvis vet ni nu mer efter att ha läst denna artikel.


Shiva.
Shiva.

Kali.
Kali.

Ganesha.
Ganesha.

Vishnu.
Vishnu.

Brahma.
Brahma.


Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandarens TwitterSjukanmälanSkolmat


Mejllogga

Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan