Journalist – Ett drömyrke?


Milotte Lindgren och Louise Jacobsson 2011-10-24

Mitt i har sina lokaler på sjätte våningen med utsikt över kajen vid Liljeholmen.
Bild:Elin Posch
Mitt i har sina lokaler på sjätte våningen med utsikt över kajen vid Liljeholmen.

Mitt i-tidningarna har ökat försäljningen stort sedan tidningsbolaget startade i Botkyrka år 1983. Mitt i finns i 31 olika versioner för olika områden i Storstockholm. Den 17 oktober var vi och hälsade på tidningsredaktionen Mitt i, i Liljeholmen och intervjuade Eva Radakovits som är redaktionschef för Mitt i-tidningarna.

Vi klev av tvärbanan och promenerade ner mot hamnen där tidningsredaktionen Mitt i låg. Det var kyligt och blåsigt nere vid hamnen.
När vi var framme vid tidningsredaktionen, blev vi mötta av den glada och trevliga redaktionschefen Eva Radakovits uppe vid receptionen.
Byggnaden var stor och hade en vägg av glas som gav oss en fin utsikt över
hamnens båtar och en stor brygga.
Vi satte oss ner i en stor röd soffa med Eva och hon började berätta om tidningen och arbetet kring den.


Hon berättade om vad en Mitt i-tidning innehåller för typ av artiklar och hur journalisterna går till väga i sitt dagliga arbete. En viktig sak att tänka på är att göra artikeln intressant, den ska locka till läsning och då måste man tänka på att ha en fängslande rubrik, sedan kommer ingressen och även där ska man få läsaren att vilja läsa vidare.
Det är också viktigt att man har med bilder av vissa händelser och en "puff" i början av texten som skjuter upp och sammanfattar vad texten ska handla om.
Andra viktiga frågor att besvara i en artikel är; Varför? Vem? Vad? Hur? och När?


Om Mitt i-tidningarna

De som läser tidningen mest är ca 15-85 år gamla. Varje tisdag trycks nästan 1 miljon exemplar på 4 olika tryckerier och 960 tusen av de tidningarna skickas ut i brevlådan. I genomsnitt läser 7 av 10 Mitt i-tidningar, men i Tyresö läser 9 av 10 Mitt i. Varför tidningen är så populär är för att de skriver om sådana saker som inte kan läsas någon annanstans "och det är ju jätte, jätte viktigt att få lokala nyheter om där man bor" säger Eva Radokovits. Mitt i startades år 1983 i Botkyrka för att de som bodde där ville läsa mer lokala nyheter. Mitt i är en gratistidning som kommer ut en gång i veckan. Det finns 31 olika versioner i Storstockholm.


Intervju med Eva Radakovits

Hur länge har du jobbat på tidningen?
- På tidningen har jag jobbat i snart 10 år och jag har jobbat som journalist i nästan 25 år.

Vad behöver man för utbildning för att bli journalist?
- Folk kommer och går lite olika vägar för att bli journalister, men de flesta har gått på högskoleutbildning för journalister och i Stockholm heter den JMK, som står för Journalistik, Medier och Kommunikation. Det handlar om en högskoleutbildning utbildning på ca 3 år.

Hur kommer det sig att du ville jobba inom tidningsbranschen?
- Jag visste redan när jag var 10 år att jag ville börja skriva på tidning och det var för att jag alltid varit intresserad av samhällsfrågor och jag tror att det är en grund för att hålla på med nyhetsjournalistik, att man är intresserad av samhällsfrågor, att man är nyfiken av sig och att man är en sån där människa som inte kan låta bli att tycka saker om saker och ting. Men tycker man bäst om att bara tycka ska man nog bli politiker. Sen om man är en nyfiken människa som inte kan låta bli att fråga människor "jamen hur dåra? Varför dåra?" och att man också är intresserad av att prata med människor, då passar journalistiken väldigt bra. Sen så måste man även klara av stress väldigt bra, här har vi även en deadline, som är en speciell tidpunkt när det måste vara klart.

Har du jobbat på någon annan tidning än Mitt i?
- Ja det har jag, jag har jobbat på Bergslagsbladet i Västmanland, sen så har jag jobbat på Nacka Värmdö Posten sen har jag jobbat på tidningen Södermalm sen köpte Mitt i-tidningen Södermalm så då hamnade jag här och sen dess har jag jobbat här.

Hur finansierar ni er tidning eftersom att det är en gratistidning?
- Det är självklart annonserna men vi på redaktionen har inget med annonserna att göra, det är de på andra sidan som gör det, det går som en skiljelinje och på den sidan sitter det säljare och så sitter det folk som sätter ihop annonserna. Sen så är det vi på den här sidan som gör det redaktionella, alltså artiklarna, och det är annonserna som helt enkelt gör så att vi kan komma ut med tidningarna, som betalar våra löner, som betalar hyran för den här lokalen, för pappret, för tryckeriet och att skicka ut det med posten.

Vad skiljer er från andra dagstidningar?
- Det som mest skiljer oss från andra tidningar är nog att vi skriver om det lokala, vi har ingen utrikesdel till vår tidning, det får de andra tidningarna skriva om. Vi skriver mest om det lokala som händer i tillexempel Tyresö eller Upplandsbro, så vi är bara en ren lokal tidning.

Brukar du läsa alla tidningar från alla kommuner?
- Ja, det är klart, jag läser alla tidningarna.
Men det är mitt jobb att läsa igenom alla våra tidningar så jag vet vad vi har haft i tidningen, kolla så att vi har gjort rätt, vad bör vi tänka på och så.

Om jag skulle vilja jobba inom tidningsbranschen, vad finns det för olika typer av yrken då?
- Ja man kan vara reporter, redigerare, journalist, fotograf, grafiker eller säljare.


Vart får ni nyheterna ifrån?
- Vi bevakar myndigheter och så har man tipsare. Sen så är man ju nyfiken själv så man håller sig ajour som det heter, att man håller koll på vad som är på gång och sen så funderar man på om det kan finnas en nyhet och så tar man reda på saker.

Tips från Eva för dig som kanske vill bli journalist!

Evas tips till dig som kanske vill bli journalist någon dag i framtiden är att vara duktig i skolan, gå en ganska bred, treårig teoretisk utbildning eller gå på ett bra gymnasium. Utbilda dig inte i bara media speciallitet och sen så är språk viktigt att kunna. Ett bra tips är att jobba eller läsaett år innan du börjar på en journalistskola. Efter det så kan man kanske få ett tidningsjobb eller så får man kanske vara vikarie eftersom tidningsbranschen är väldigt tuff. Har man tur får man kanske ett fast jobb. Men då måste man ligga i. Men glöm inte att du måste vara nyfiken, stå ut med stress och hålla en deadline och inte vara rädd för att vara lite jobbig och på ibland.


Vi vill tacka Eva för att vi fick komma och hälsa på, på redaktionen. Det var spännande att få se hur ni jobbar, hur det är att vara journalist och hur tufft och stressigt erat jobb egentligen är.
STORT tack för allt.

Eva, Louise och Milotte läser tidningen.
Bild:Elin Posch
Eva, Louise och Milotte läser tidningen.


Här hängs alla färdiga tidningar upp som har gått till press.
Bild:Elin Posch
Här hängs alla färdiga tidningar upp som har gått till press.


Vetgiriga reportrar.
Bild:Elin Posch
Vetgiriga reportrar.


Undrar om journalist verkligen är drömyrket?
Bild:Elin Posch
Undrar om journalist verkligen är drömyrket?


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan