Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Elevrådet för årskurs 6-9 besökte Sjöstadsskolan


Linnea Carlström 2009-02-27

Lunch på Sjöstadsskolan är gott-gottigott-gott.
Lunch på Sjöstadsskolan är gott-gottigott-gott.

Den 18:e februari 2009 for Strandskolan iväg till Sjöstadsskolan på ett studiebesök. Alla hundratals Strandelever kunde inte följa med, förstås, men det kunde däremot högstadiets elevråd. Elevrådet kunde skatta sig lyckliga som fick äran att åka dit, för vilka elever skulle inte vilja äta lunch på en skola med alldeles egen kock? En kock som tidigare lagat mat på Grand Hotell dessutom?

Claudine Andersson, Strandskolans biträdande rektor, mötte alla vrålhungriga elevrådsrepresentanter vid busshållplatsen. Väl framme vid Sjöstadsskolan i Hammarby sjöstad blev Strandeleverna eskorterade till matsalen som kryllade av barn och ungdomar. Elevrådet möttes då av en chockerande syn som var extremt utöver det vanliga - alla var tillåtna att sitta och äta med ytterkläder och vinterkängor på. De hade även bestämda platser i matsalen, två olika sorters mjölk och helt nybakat bröd. Vissa dagar, kunde man läsa på veckans matsedel, serverades nyponsoppa, yoghurt eller filmjölk.

Efter att ha ätit upp varenda matbit på tallrikarna med gulasch och fullkornsris, träffade elevrådet rektorn Lena Lindblad Petersen, köksmästaren Mats Karlsson och även deras elevråd. Då fick Strandeleverna ställa frågor angående skolmaten och hur det går till när man har en kock.

Hur mycket får eleverna vara med och bestämma när det gäller skolmaten?
Vi försöker ha två tillfällen per termin då vi diskuterar skolmaten med eleverna. Det som jag tycker är viktigast är att man som elev pratar med dem som jobbar i köket. Jag blir jätteglad om någon säger att maten är god, men blir nästan ännu gladare om det kommer klagomål och förslag på förbättringar, svarar Mats.

I Strandskolan brukar maten ta slut så att de som ska äta sist inte får ibland. Brukar det vara så här också?
Ja, ibland händer det att självaste huvudrätten kan ta slut. Däremot är det aldrig någon som lämnar matsalen utan att ha ätit. Fast jag är nästan glad över att maten tar slut ibland eftersom vi då slipper slänga eller köra ut rester nästa dag. Samtidigt tycker jag att felkalkylering är så fruktansvärt dåligt att det inte borde få ske! Detta råkade hända en gång då det blev tacos, men då var det bara att servera Corn Flakes istället, säger Mats och skrattar lite.

Värms maten upp lika många gånger när man tillagar den själv som när man får mat från Centralköket?
Det beror helt på vad det är för maträtt. Det är väldigt viktigt att värma upp skolmaten på rätt sätt. Vi lagar maten så sent som möjligt för att råvarorna ska hålla sig. Oftast tillagar vi dagen innan servering men värmer upp, till exempel, såser och ordnar grönsakerna på morgonen. Vi försöker undvika att kyla ner maten och sedan värma upp den, svarar Mats och förklarar att det blir en dålig produkt genom att göra detta samtidigt som maten ändå håller sig om man väljer att göra det.

Varför har ni bara en maträtt istället för två som på Strandskolan?
Vi har valt att lägga allt krut på en maträtt som smakar riktigt gott, istället för att göra två som blir halvtaskiga och inte smakar lika gott. Vi har däremot alltid alternativ för vegetarianer osv. Det blir faktiskt inte dubbelt så bra med två rätter, konstaterar Mats.

Kan man som elev komma till köket och föreslå rätter som ni kan laga?
Absolut, det var en gång för ganska länge sedan som en liten pojke hade berättat jättemycket om den goda maten som han fick i skolan för sina föräldrar. De gav honom Nalle Puh's kokbok i julklapp och en dag kom han in i köket med boken. Först trodde jag att han bara ville visa mig den, men han ville låna ut boken så att jag skulle kunna laga något ur den och servera för alla hans kompisar. Jag gjorde som han ville och gjorde "Nalle Puh's kycklingklubba med baconkappa" till lunch och "Ugglas smulor" till mellanmål, säger Mats och tilläger att alla äter mycket mer om det är gott.

Efter mötet förstår Strands elevråd hur mycket lättare allt måste vara att gå i en skola med kock. Elevernas åsikter om skolmaten når fram lika fort som rymdraketer och en förändring kan ske lika snabbt.
Nu är det bara att hoppas på att vår egen skola får njuta av lika god mat som serverades på Sjöstadsskolan i framtiden.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Jonatan