Det här har vi gjort


Alice Bergquist, Alma Segerquist, Hanna Röstin och Ida Helgesson 2012-06-08

Läs individuella upplevelser om brott i denna artikel.
Läs individuella upplevelser om brott i denna artikel.

Under dem här tre dagarna i början av juni 2012 har vi jobbat med lag och rätt. Det vi skulle få reda på var hur många som blir utsatta för brott här i Strandområdet, vilket vi fick.

Vi gick och knackade dörr och frågade folk om brott de har blivit utsatta för, sen så valde vi ut några brott som vi skrev om så alla kan läsa om dem. Resultaten visar att av dem vi frågade var det fler som har blivit utsatta för brott än inte och att män blivit utsatta för mer brott än kvinnor. Brottet flest vart utsatta för var inbrott, men tätt därefter kommer stöld.

Fråga: Har du utsatts för brott?

Av de 71 personer vi frågade sa 43 ja och 28 nej. Resultaten visar att det var fler män än kvinnor som utsatts för brott.




Berättelser från privatpersoner om brott de utsatts för

En vuxen kvinna berättade för oss om en gång när hon var på tunnelbanan. Klädd i en fin päls kom några ungdomar fram till henne helt oprovocerat och började kalla henne för rasist. Ungdomarna var några tjejer på ungefär 14 år, de filmade och hon tyckte det var väldigt obehagligt.

En ung man berättade att när han var 12-13år och var i centrum, hoppade ett gäng killar på honom. De började slå och sparka och han fick både en blåtira och en skadad hand. Brottet anmäldes inte för han visste vilka de var och kände en av dom, så det ordnades på andra sätt.

Det här berättades av en ung man.

”Jag var på väg hem, klockan var tre på natten. Det är en ganska mörk väg. Det kommer ikapp ett gäng personer och frågar om jag har några cigaretter och så svarar jag nej. Och så rycker ena killen tag i mig i kragen och höjer någon slags trä planka och säger att jag ska ge honom alla mina pengar. Så säger jag att nej jag har inga pengar. Så när han vänder sig om för att kolla mot sina kompisar så slår jag undan armen och bara springer därifrån. Och så kom jag undan tillslut.”.

En kvinnlig pensionär berättade för oss om hur hennes pappa blev hotad av en man i sin egen bostad under 90-talet. En efterlyst man var på rymmen och bröt sig in i pappans hus för att gömma sig för polisen. Han hotade pappan med pistol att stå still och att vara tyst (senare fick man reda på att det var en leksakspistol). Efter ett tag hördes ett ljud som den efterlyste blev rädd för, direkt efter det försvann han ut ur pappans hus. Han ringde polisen, men då var polisen redan på jakt efter brottslingen. Senare fick han reda på att brottslingen hade åkt fast och pappan fick vittna i tingsrätten och den efterlyste blev dömd.

Det här berättades av en ung man.

”Det var en fylle grej, flera killar, det blev slagsmål. Jag blev påhoppad bakifrån, nersparkad i huvudet några gånger. Det var liksom det som hände, jag låg ner och blev sparkad i huvudet.

”Blev det utträtt?” frågar vi.

”Nej, jag anmälde det inte för det var en fylle grej.”

En äldre kvinna berättar att hon blev överfallen av en man bakifrån, men lyckades slita sig loss och springa därifrån. Flera år efteråt var hon rädd och det kändes som om mannen skulle komma bakom henne.

En vuxen kvinna berättade om hur hennes familj hade haft inbrott. Brottslingarna hade gått in i deras lilla hus när de var i deras stora och tagit tv-spel, skinnjackor och andra spel. Familjen hade inte märkt något. När de såg att de hade haft inbrott gjorde de en polisanmälan och efter ett tag fick de reda på att brottslingen var känd för polisen. Det visade sig att han hade en hel gata full med stöldgods i Krusboda, men familjen fick tyvärr inte tillbaka något. 

En vuxen man berättade att han blev misshandlad på tunnelbanan 1992. Det blev rättegång, men i brist på bevis frikändes dem.

Fick inbrott i garaget, men det ända som låg där var ett tält, så det tog dem, berättade en kvinna.

En kvinnlig pensionär berättade om när hon var i centrum och fick väskan stulen för 4-5 år sedan.

En vuxen kvinna berättade om när hon var på ett café och någon tog hennes mobil, som låg löst i hennes jackficka.

Någon hade snott nummerskylten på en kvinnas bil.

Kvinna berättade om att deras grannar hade haft inbrott. De hade gått in och rensat huset, hittat deras bilnycklar och sedan kört i väg stöldgodset i deras bil.

En man berättade hur hans kompis skulle stoppa ett bråk, men själv blev utsatt och bröt käken.


Intervju med en medelålders man

Kan du berätta om brottet du utsattes för?
Jag satt i styrelsen för en bostadsrättsförening och vi fick en skrivelse från brandmyndigheten att cyklar och barnvagnar stod i vägen i trapphuset. Vi skulle åläggas med böter om vi inte tog bort bråte ur trapphuset eftersom det var en utrymningsväg. Vi skrev en lapp och satte upp i trapphuset och delade ut en lapp i varje brevlåda där vi skrev att man skulle ta bort cyklar och annat löst ur utrymningsvägen och där vi i styrelsen alla skrev under med våra namn och hälsade från brandmyndigheten, vi tog en kopia på brevet från dem. Då blev jag hotad till livet av dem som bodde i ett speciellt trapphus där vi tog bort cyklar och barnvagnar, de menade att jag hade utsatt dem för hemfridsbrott, men man fick 14 dagar på sig att ta bort sakerna. Vi processade och bråkade med dem ungefär en månad. Sedan utsattes jag för förföljelse utav två av dem som bodde i det här trapphuset där de hotade att slå ihjäl mig och min familj. Jag hade polisbeskydd under två veckors tid och polisanmälde dem som utsatt mig och min familj för de här hotelserna. Jag avgick med omedelbar verkan ur styrelsen i samma veva, det är ju inte meningen att man ska sitta i en styrelse och vilja följa lagen och råka ut för förföljelse för att några tycker att de ska ha sin cykel i trapphuset och de skiter i lagen.

Hur kändes det för dig?
Under stridens hetta då var det väl lugnt. Det var värre för min fru och mina barn, mina barn var då tre och fyra år. De talades också om vilket dagis mina barn gick på och det tog polisen väldigt illa vid. Jag gick och nattvandrade på den tiden och då tog jag hand om människor, framför allt ungdomar och då utsattes jag för muntliga hotelser. De personer som hotade mig då var väldigt påverkade av droger eller alkohol men de var ändå mycket trevligare än de som bodde i trappuppgången för de hotade min familj för att jag skötte mitt uppdrag medan nattvandringen var frivillig. Nu har de ungdomar som jag hjälpte när jag nattvandrade som är vuxna idag har kommit fram och kramat mig och tackat för att jag var ute och försökte förhindra brott på stan.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan