En dag på riksdagen - Min upplevelse


Adam Norgren 2022-11-24

Den 16 november fick vi i nian besöka Demokrativerkstaden inne i Gamla stan. Väl där så fick vi chansen att känna lite om hur det kan vara att bilda och vara medlemmar i olika partier.

Partierna bestod av cirka 4-5 personer som blev indelade i olika färger. De olika färger hade olika åsikter när det gällde olika samhällsfrågor, precis som de riktiga partierna. Vi fick svara på frågor och vara med att debattera om våra partiers åsikter.
Det fanns ett par partier som hade samma åsikter och det ledde till att vi kunde bilda en allians med dem genom att rösta fram deras förslag i omröstningarna som hölls.

När vi hade gjort olika uppdrag så var det dags för en riksdagsomröstning i kammaren. Där så fick alla partier sitta och rösta fram valen som de ville införa. När omröstningen var klar så visades det en film om vilka konsekvenser våra val hade gjort för samhället, vissa bra men vissa dåliga. Besluten vi tog gjorde exempelvis Sverige till ett väldigt klimatsmart land, detta höjde dock priserna på bränsle, mat och el vilket gjorde många människor missnöjda.

Riksdagens kammare

När vi hade arbetat på Demokrativerkstaden så var det dags för att besöka kammaren i den riktiga riksdagen. Vi fick först lära oss lite om husen som låg runt om riksdagen men även om vad olika partiledare hade för uppgifter m.m.

Vi i 9A hade turen att alla partiledare faktiskt var på plats under tiden som vi var där. Det var väldigt spännande att kunna se sådana viktiga personer för Sverige. Vi fick sitta och kolla när de olika partiledarna debattera med varandra. Ebba Busch fick väldigt många frågor och kritik angående vissa el-frågor som KD hade lovat men inte levererat på. Detta var V, MP och S missnöjda med. 


Min sammanfattning

Om jag skulle sammanfatta dagens upplevelse så skulle jag säga att jag har haft det väldigt roligt. Jag fick lära mig mycket om demokrati och även vara med och bestämma precis som Sveriges partier gör vilket var väldigt kul, även fast kanske inte alla tänkte så.  Det bästa med dagen måste jag säga var att se alla Sveriges partiledare och hur debatterna ser ut direkt genom mina egna ögon.

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandskolanReportrar utan gränserEuropaportalenEuropean schoolnetLearning cornerBBC NewsJuniornyheternaStrandarens XSkolmat


SjukanmälanMejllogga

Stockholm infoBarnombudsmannenStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Astrid, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan