Vasatiden


Ebba Kryss Warfvinge, Ella Almér Gerhard, Lea Quensel och Vera Simonsson Nyman 2023-12-13

<span id=\
Här är Vasaskeppet som nu står i Vasamuseet.

I den här artikeln ska vi berätta om Vasatiden, vem som var kung och styrde Sverige, hur de var att leva då, vilka som var rika och fattiga och hur Sverige såg ut. Vasatiden var mellan 1500-1600. På Vasatiden hände många saker som fortfarande påverkar Sverige idag. 
 

I november 1520 bjöd den danska kungen Kristian på fest i Stockholm. Hans plan var att ta över Sverige. Kristian bjöd många svenska adelsmän och biskopar. Kristian bjöd alla sina gäster på mat och drycker. Men den tredje dagen slutade inte som alla hade tänkt sig. Den slutade med att Kristian stängde portarna och alla gästerna blev fångar. Kristian ställde upp alla adelsmän och biskopar på ett led och en och en blev halshuggna. Detta slutade med det som vi idag kallar Stockholms blodbad. Över 100 personer dog. Kristian  gjorde detta då många adelsmän och biskopar inte ville att Sverige skulle vara med i Danmarks union. 

Gustav blev kung

Det var nu Gustav Vasa kom in i historien. Gustav var i Södermanland när han fick höra att hans mamma och systrar blev tagna som fångar av Kristian. Allt Gustavs familj ägde tillhörde nu Kristian hade Kristian bestämt. Gustav blev väldigt arg och bestämde sig för att besegra Kristian. Gustav gick till Mora i Dalarna för att få dalkarlarna att vara med i ett uppror. Men dalkarlarna sa nej. Gustav gav sig av till Norge efter det för att inte bli infångad av den danske kungens män. Men dalkarlarna ångrade sig och följde efter Gustav. De hann ikapp honom i Sälen. Sen gick alla tillbaka till Mora och Gustav blev vald till ledare av dalkarlarna. Kristian var inte så gillad, så det var många som ville hjälpa Gustav att slåss mot Kristian. Några av dem var bönder i Sverige och Legosoldaterna i Tyskland. Tillsammans besegrade de den onda Kristian. 1523 blev han vald till kung i Sverige. 

Gustav Vasa styr Sverige

Man kan dela upp Vasatiden i två delar. Under den första delen var Gustav kung och den andra delen var hans söner kungar. Sverige och kungen hade ont om pengar efter kriget mot Danmark. Gustav ordnade upp en bra ekonomi i Sverige fast på ett mycket hårt sätt. För att få pengar så tog han kyrkans silver. Han såg dessutom till att kyrkan och påven fick mindre att säga till om när det gällde hur Sverige skulle styra. Han ordnade så att det blev ordning i Sverige och att han blev den som bestämde mest. Gustav blev en väldigt mäktig kung. När Gustav blev gammal

Gustav Vasas äventyr

Gustav Vasa ville bli ihågkommen som en bra kung. Därför gav han skrivaren Peder Svart i uppdrag att skriva krönikor om Gustavs tid som kung. Gustav bestämde vad som skulle stå i krönikorna. I Peder Svarts krönika finns det många av Gustavs äventyr. I Peder Svarts krönika stod det att den Danske kungens folk letade efter Gustav Vasa när han var i Dalarna.  

Gustav blir chef över kyrkan i Sverige

På 1500- talet var alla mycket mer religiösa än vad vi är idag. Man skulle tro på Gud och gå i kyrkan varje söndag. Men påven och biskoparna slösade alla pengar kyrkan samlade in på sig själva. Men Martin Luther, en dansk man, ändrade på reglerna. Han protesterade mot kyrkan och påven, och han skrev ned några regler som han ville ändra. Här är några saker som han skrev:

  • De egna tron och gud är viktigare än påven i Rom!

  • Översatt bibeln till svenska så att andra också kan läsa den!

  • Prästerna ska prata i kyrkan så att folket förstår, inte på latin!

  • Prästerna ska få gifta sig!

  • Kyrkan ska inte sälja avlatsbrev! 

Sönerna styr Sverige

Vasa dog 29 september 1560. Då tog Gustavs söner och en sonsöner över Sverige. De bråkade och avsatte varandra och de krigade mot Danmark och Ryssland. Sönerna var intresserade av klädmode, hovliv, konst, slott och inredning. De ville ha ett av de finaste slotten i Europa. 

Vasaskeppet

Vasaskeppet byggdes 1626. Fartyget byggdes för att säkra svenska flottens slagkraft i det pågående kriget mot Polen. Det var en sen eftermiddag den tionde 1628 som Vasaskeppet äntligen skulle åka. Bryggan var packad med massor av åskådare. Det var ungefär 300 soldater på skeppet. När de hade åkt ut en bit hissade de upp 10 segel och öppnade kanonportarna. Vasaskeppet seglade i omkring 15 minuter, sedan gick allt fort. Plötsligt kom det en kastvind och Vasaskeppet började kränga, men hon reste sig upp igen. Så kom en till kastvind, den var starkare och skeppet lutade så mycket att det kom in vatten genom de nedersta kanonportarna. Snart började Vasaskeppet sjunka. De flesta som var ombord överlevde när båten sjönk, men ungefär 30 personer dog. Skeppet sjönk på ett trettiotvå meters djup. Skeppet hittades nära Beckholmen i Stockholm. 

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan