Därför firar vi påsk


Maria Tolkacheva 2011-04-17

Lär dig varför vi firar påsk och var de olika påsktraditionerna kommer ifrån.
Lär dig varför vi firar påsk och var de olika påsktraditionerna kommer ifrån.

Nu närmar sig påsken med stormsteg och det är bara några dagar kvar. På påsken kommer påskharen med godisägg, påskkärringar flyger runt och knackar på i husen, vi klär påskris och till frukost äter vi ägg i flera olika färger och mönster. Men varför gör vi det? Varför firar vi påsk egentligen?

Påsken är den största högtiden i kyrkan. Det är också det viktigaste i det kristna budskapet. Jesus uppståndelse. Judarnas skäl till att de firar påsk är inte detsamma som de kristnas. De firar påsk till minne av sitt uttåg ur Egypten. Judarna kallade denna helg för pesach och det är därifrån vårat ord påsk kommer.

Långfredag var den dagen då Jesus korsfästes. Det var en dag då många sörjde. Det var den så kallade sorgedagen.

Påskafton var dagen då Jesus plockades ner från korset. Tvättades ren och lades i grottan. Påskdagen var den dagen då tre kvinnor kom för att besöka grottan och upptäckte att Jesus kropp var borta.

Idag firar vi alla påsk på olika sätt och med olika traditioner.

Påskharen: påskharen blev populär på 1800- talet då han ofta visades i bilderböcker och i leksaks- och chokladindustrin. Men varför en hare och inte en höna som redan kan värpa ägg? De flesta barnen vet att hönor inte värper färgglada ägg. Därför var haren en jättebra idé. Nu kommer påskharen på påskdagen och gömmer inte bara ägg utan också godsaker och leksaker.

Påskkärring: på skärtorsdagen har det säkert kommit barn utklädda till påskkärringar, gett ett kort som de själva har gjort och fått tillbaka godis eller någon annan småsak. Men enligt en gammal svensk tradition, är en häxa som flyger på en kvast till blåkulla påskkärring. Det är inte säkert att traditionen med att barn klär ut sig, kommer från Sverige eftersom påskkärringar (utklädda barn) ofta kommer med tekannor. Men i Sverige dracks det inte te under den tiden då man trodde på påskkärringar.
Klädsel om man vill klä ut sig till påskkärring: klänning, förkläde, fuckle. Evventuellt tekanna och kvast.

Påskris: på palmsöndagen när Jesus intågade i Jerusalem strödde man palmblad framför honom. Men vi i Sverige som har brist med palmblad får nöja oss med björkris till minne av detta. Förr var det också ganska vanligt att man piskade varandra med björkriset för att minnas Jesus lidande. Påskriset symboliserar också ett sätt att säga hejd då till vintern och välkommen våren. Man började smycka björkriset med fjädrar och annat pynt för att riset inte skulle se så dött ut.

Påskägg: ägget har symboliserat liv sen jättelängesen. Utanpå är det bara vitt och dött men sedan kommer det ut en livs levande varelse. Vad passar då bättre än ägg på dagen då Jesus uppstod? Att man började måla äggen var av praktiska skäl. Man måste kunna skilja på de välsignelsebringande äggen. Man målade äggen i olika färger för att varje färg stod för något: gul innebär upplysning och vishet, rött Jesus död, grönt ungdom och oskuld, vitt renhet och slutligen orange som står för kraft, ärlighet, uthållighet och värme.

Jag önskar er alla en glad påsk!

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
1. Bra artikel! Lova Tralla 2011-04-26Sjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan