En bok som berör och väcker starka känslor


Lovisa Lennfalk 2013-06-09


Under den här veckan så började jag läsa en bok som hette "Förr eller senare exploderar jag" som är skriven av John Green. Jag hade hört att boken skulle beröra väldigt mycket och att det var en bok som enligt omdömena fick läsaren att både skratta och gråta floder. Jag läste klart den idag, faktiskt för bara någon halvtimme sen och jag har sträckläst den under hela dagen. Och ja, jag blev berörd, mina ögon var vattniga en stor del av boken. Och ja, jag gillade den starkt.

Vissa böcker lämnar något alldeles extra i en, sådana böcker är något speciellt och de är svåra att hitta. Jag har medvetet undvikit, eller i alla fall låtit bli att läsa sorgliga böcker, men jag ångrar inte att jag läste den här boken. Snarare tvärtom.

Jag kan inte sluta tänka på de starka karaktärerna som vandrar rätt in i en och får en stark plats. I och för sig är det väl inte så konstigt att jag inte slutat tänka på den eftersom jag läste ut den för bara någon halvtimme sen. Men jag vet att jag kommer fortsätta att tänka på den här boken, för den är verkligen speciell. Den kommer finnas kvar inom mig ett bra tag. Jag kände att jag måste rekommendera folk att läsa den för den är verkligen något extra... Vad handlar den om då? Jo det handlar om cancersjuka Hazel Grace som vet att hon ska dö, hon kan inte botas mot sin cancer men hon vet heller inte hur länge hon kan leva med cancern. För det mesta ligger hon bara hemma i soffan och kollar på teve, tills hennes mamma tvingar iväg henne till en stödgrupp för cancersjuka. Och där möter hon Augustus Waters. Behöver jag säga att de blir kära i varandra eller är det rätt självklart? För de blir i alla fall kära i varandra. Men Hazel vill inte låta sig bli kär i Augustus och hon vill heller inte att Augustus ska bli kär i henne. För Hazel känner sig själv som en granat, som hon själv beskriver det, en granat som när som helst kan explodera och hon vill inte drabba allt för många av sorg. Plus att Augustus tidigare varit tillsammans med en tjej med en hjärntumör som dog. Men ganska snart byggs en vacker och fin kärlekshistoria upp mellan Hazel och Augustus, men frågan är kommer den att hålla? Går det att ha ett förhållande när man vet att man kommer att dö?

Läs den här boken. Gör det, på riktigt, läs den! Den är så otroligt fin, så otroligt djup, så otroligt sorglig... Vissa böcker är jobbigt sorgliga, sådana böcker gör en deprimerad, och visst den här boken är sorglig, den är jättesorglig, den är hemsk på sätt och vis, men den är ändå fin.
Den gör en inte deprimerad, visst blir man ledsen och tankfull efter att ha läst den. Men man blir också fylld av den otroligt vackra och fina kärlekshistorian mellan Hazel och Augustus. Så ta dig till närmasta bibliotek eller bokhandel och köp eller låna "FÖRR ELLER SENARE EXPLODERAR JAG" av JOHN GREEN. Du lär inte ångra dig.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
1. Tack för tipset! Malin Loman 2013-10-11Sjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan