Feber kan man ju dö av, eller?


Wilma Majanen 2014-10-23


Eleverna i årskurs 7 på Strandskolan har skrivit bokrecensioner. Ett urval publiceras här i Strandaren.

Titel: En sekund i taget
Författare: Sofia Nordin
Förlag: Rabén Sjögren
Utgivningsår: 2013
Typ av bok: Dystopi (En dyster och sorglig bok)


Boken av Sofia Nordin handlar om Hedvig 13 år. Nästan alla dör av feber och hon blir ensam kvar, tror hon. Alla kan relatera till något i boken, döden, vänskap eller kanske ensamhet. Sofia Nordin har nominerats två gånger till Augustpriset.
Boken natthimmel 2009 och Det händer nu 2010.

En sekund i taget utspelar sig i nutid, på en gård och i stan. Hedvig bor från början nära stan och tycker det är helt onödigt att lära sig om överlevnad men när nästan alla dör och hon flyttar till gården förstår hon hur viktigt det är med överlevnad.

Hedvig är en schysst person som förändras mycket under bokens gång. Från början är hon en blyg tjej som tycker att alla är så mycket bättre än hon själv. Eftersom hon hade en bästa kompis som var så mycket bättre än henne själv, tyckte hon. Men när en tjej hon aldrig träffat förut kommer till gården kan hon visa hur man gör allt på gården. Mjölka, hugga ved, tända eld i vedspisen och mycket mer. Då känner hon att det är hon som kan och eftersom hennes bästa kompis är död finns det ingen som kan vara bättre än henne nu.

Tillsammans rider de till stan, tar mat utan att betala och partajar inne i klädbutikerna bland alla glittriga kläder. Men allt är ju inte bara roligt, de bråkar över sådana saker som vi inte tycker spelar någon roll. Att någon tar slut på mobilbatteriet, eller att någon diskar ur en kopp. Det gör ju inget, men när alla andra är döda och det är det enda minnet kvar så gör det mycket om man råkar diska ur en kopp eller tar slut på mobilbatteriet.

Den här boken var lättläst. Det är vardagliga ord i boken och det var inga svåra ord som man nästan aldrig hör annars.

Budskapet med den här boken är nog att det är så lätt för oss. Vi har elektricitet, vatten ur kranen, sjukhus, affärer med massa mat och mycket mer. Men för vissa kan det här vara som en vanlig dag. Inga sjukhus, nästan ingen mat och vattnet måste de hämta från en brunn. Ibland flera kilometer bort.

Boken är för de som är runt 13 år, eftersom Hedvig är 13 år och om du själv är runt 13 år kan du lättare känna igen dig i handlingen. Boken är en sorlig men ändå en rolig bok, som när de rider till affären och tar vad de vill, det skulle väl alla vilja göra. Boken är aldrig långtråkig, det händer alltid något spännande, hemskt eller roligt. Och slutet slutar tvärt, så att man vill läsa nästa bok som kommer.

Jag tycker att boken var sorglig, overklig och väldigt annorlunda, man kan ju inte dö av feber, inte här i Sverige i alla fall. Men i vissa länder kan man dö av något så ofarligt som en förkylning. Men boken var ändå lite rolig ibland tycker jag. Men jag gillar inte sorgliga böcker och filmer, så jag kommer nog inte läsa nästa bok som kommer, men om du gillar hemska och sorgliga böcker tycker jag att du ska läsa den här boken.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan