Recension av Louis Sachars bok ”Ett hål om dagen”


Lisa André 2012-06-01


Elevera i årskurs 6 har jobbat med tema Handel och migration och därför läst böcker som går att koppla till temat.

Den här boken handlar om en kille som heter Stanley Yelnats. Han blir oskyldigt dömd för att ha snott ett par gympaskor. Stanley kommer till ett läger som heter Camp Green lake. Det ligger mitt inne i öknen, där kan det vara mer än 40+ grader. Stanley och andra män på lägret, tvingas att gräva ett hål om dagen i den stekande solen. Jag tycker boken är spännande. Inte förrän i slutet får man reda på varför dom tvingas att gräva ett hål om dagen. Handlingen utspelar sig i flera olika tidsperioder: En om ”nutiden” mitt i öken, i ”nutiden” och en om Stanleys farfars farfar som levde för 100 år sedan.

Den här boken är en ungdomsbok skulle jag säga. Man kan jämföra den här boken med boken ”Låt den rätte komma in” som är skriven av en svensk författare vid namn John Ajvide Lindqvist. Boken är lik denna för att den ”hoppar” också mellan tidpunkter och personer. Annars finns det inte så många likheter.

Man kan koppla den här boken till teman Handel och migration för att Stanley flyttar till lägret eftersom han blev förklarad skyldig till ett brott. Därför var han tvungen att flytta. Man kan också koppla boken till migration eftersom för hundra år sedan fick man reda på att folk sålde massor av saker på Green Lake.

Jag tror att den här boken är bra för människor i åldrarna 14+ eftersom den här boken kan vara svår för vissa, och när man är i 14: års åldern är man mogen att klara sådana här böcker.
Fast en 12-13 åring kan ju också klara den här boken, men oftast klarar dom det inte. Det som jag tycker var bra med den här boken var att den är spännande, man lär sig om vad som stod på för 100 år sedan.
Det som var dåligt var nog ingenting, jag tycker den var helt SUVERÄN! Mitt slutomdöme är att den här boken är riktigt bra, rolig och helt bäst! Jag ger 5 av 5 stjärnor!

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Axel, Nova, Astrid, Stella, Linn, Molly, Lova-Li, Jonatan