Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Klockan 08:15, en måndagsmorgon i klassrummet Riggen 2


Jonas Åhlund 2014-03-17

Lugnt och fint i människoland.
Bild:Jonas Åhlund
Lugnt och fint i människoland.

Äntligen, tänkte säkert de flesta av eleverna i årskurs 9 på Strandskolan i Tyresö. Äntligen dags för nationellt prov i svenska. Aldrig förr har väl så många varit på rätt plats, i rätt tid och med rätt utrustning. Nationella prov lockar verkligen fram de allra bästa egenskaperna hos människan. Tänka sig.

Eleverna har nu en förmiddag framför sig där läsförståelsen ska sättas på prov. En förmiddag där lugnet råder och koncentrationsnivån är hög. Eleverna som nu snart har gjort sina nio obligatoriska år i grundskolan är inne i en intensiv provperiod. De nationella proven avlöser varandra. Den här veckan är det ämnet svenska som gäller. Läsförståelse i dag och uppsatsskrivning på torsdag.

Inte nog med att det är pirrigt på grund av att det är prov, det är också en del annat nytt. Bara en sådan detalj som att eleven inte får gå på toaletten utan att en lärare följer med i stort sett hela hela vägen in på toa. För att inte tala om den för många elever helt unika upplevelsen att tillbringa hela förmiddagen utan sin käraste ägodel, smartphonen. Ska bli intressant att se hur situationen utvecklar sig framåt klockan 11:30 då mobilseparationen varat i 180 minuter. Säkerligen nytt personligt rekord, åtminstone för några av eleverna. 

Vi hoppas att allt avlöper väl och att resultaten på provet visar att nio år i skolan haft vissa positiva effekter. Åtminstone vad gäller läsförståelse.

Lycka till, alla ni elever i årskurs nio, inte bara här på Strandskolan, utan på alla grundskolor i Sverige. Skolor där det just nu sitter killar och tjejer och kämpar med att svara på frågor som är baserade på texter ur ett texthäfte som eleverna haft 60 minuter på sig att läsa innan häftet med frågorna delades ut. Eleverna har tillgång till texthäftet under hela provtiden. 

Som sagt, lycka till, önskar vi som jobbar med Strandaren.







Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Bra jobbat! Charlotte 2014-03-23


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan