Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Filmtajm på bildlektionerna


Wilma Remmelg 2015-05-05

Spännande att lära sig göra film.
Spännande att lära sig göra film.

För de flesta i årskurs 6, kanske till och med för alla elever i årskurs 6 på Strandskolan, är det första gången som de gör en film. Det kan vara svårt att göra en film, men någon gång måste ju vara den första.

Vi i som går i årskurs 6 har just börjat arbeta med att göra en film under bildlektionerna.
Filmen ska innehålla en början, ett problem och ett slut. Bildlärare Merete Bomark har låtit oss titta på små korta filmer där de visar lite hur man kan klippa filmen och vad tittaren får för intryck när det är grodperspektiv, fågelperspektiv, närbild eller helbild.

Till exempel om kameran filmar en människa i fågelperspektiv, alltså uppifrån kan tittaren få intrycket att människan ser liten och svag ut. Men om man istället filmar i grodperspektiv och lägger kameran på marken får det människan att se mycket större och kanske lite kaxigare ut.

Till att börja med delade Merete in alla i klassen i små grupper med tre till fyra personer i varje grupp, sedan delade hon ut ett häfte till varje grupp där gruppen fick skriva ner vilka personer som skulle vara med i filmen och vad de hette och vad filmen skulle handla om.
Efter det var det bara att sätta igång och börja filma.

Filmerna ska handla om någonting som har med vänskap att göra, till exempel att en kompis alltid ställer upp för den andra eller att några kompisar blir osams. Jag vet inte varför vi har just tema vänskap i filmerna men det kanske är för att det är lätt att hitta på problem i vänskap eller för att vänskap är viktigt, för livet skulle ju vara väldigt tråkigt utan några kompisar.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan