Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Niorna har skrivit avslutningstal

Niornas avslutningstal


Anonym 2022-06-03

Högstadiet var inte riktigt som jag föreställde mig, men saker är väl sällan som de verkar. Jag blev en gång tillsagd att jag skulle vara den enda på tio år som gick ut Strandskolan som hyperkommunist.

Och som den kommunist jag är så tänkte jag jämföra högstadiet med Sovjetunionen. Precis som i ett kommunistiskt system så är vi väl alla här mot vår vilja. Vi alla har olika roller, men vi har alla varit här tillsammans som ett folk, även om det kanske inte har varit så bra som skolan (Sovjet) ville framställa det. Vad man har tyckt om skolan och skolgången har berott mycket på vilka man kände och hur man presterade, fast inte alltid. Som elever har det varit lite som arbetarna i Sovjet, vissa ansträngde sig inte så mycket och utan konsekvenser, medan andra arbetade hårt och inte fick så mycket för det.

Att känna eller bli omtyckt av en lärare var som att känna någon i kommunistpartiet, man fick onekligen fördelar. Lärarna har varit som sovjetiska politiker, vissa har varit snällare som Gorbachev som gett oss mer frihet, medans andra har varit som Stalin. Vi blev ständigt förtryckta av kommunistpartiet i form av prov och inlämningsuppgifter och blev ständigt övervakade.
De hade stenkoll på allt vi gjorde och om vi inte följde kommunistpartiets lagar så skickade de mail hem.

Pandemin kom som tyskarnas anfall och vi stod oförberedda, rädda och ovetande om framtiden. Men vi tog oss tillbaka på våra fötter och kom tillbaka till skolan. Vissa raster kunde vara som östfronten, och jag är bara glad att jag överlevde.

Men nu har vi tagit oss igenom det och nu är vi inne på 1945 av skolan, och jag hoppas verkligen inte att vi är Tyskland. 9:an var som kalla kriget, folk som formade allianser, tävlade om vem som hade bäst betyg eller bara hade ett inbördeskrig med sig själv om hur ens liv skulle gå. Och det fanns alltid olika sidor som la sig i. Men nu är väl kalla kriget över och precis som Sovjet så ska vi splittras, vissa kommer hamna på samma väg medans andra tar sin egen.

Jag vill bara tacka Tony, Robert och Erik. Ni andra lärare är fantastiska, men de här tre bolsjevikerna har stått ut extra mycket. Tony du var som Chrusjtjov med din goda humor och kunskaper och du försvann efter ett tag, Erik jag vill tacka dig och dina sarkastiska kommentarer och skämt trots att du kunde vara som Stalin vissa lektioner, Robert du har varit som Lenin inte bara för att ni båda är flintskalliga och har likadant skägg men också för allting du lärde oss common peasants. Ni har alla god humor vilket har gjort undervisningen bättre så; Tack. Tack till er kamrater och tack för mig den enda som går ut Strandskolan som hyperkommunist på 10 år!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan